OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Šalátové dni: ako môžu huby pomôcť našej pleti vyzerať mladistvo

Sú síce malé, ale určite úžasné.

Šalátové dni: ako môžu huby pomôcť našej pleti vyzerať mladistvo
Salad-days-how-mushrooms-keep-our-skin-looking-young

Huby sú plné antioxidantov, môžu sa pochváliť impozantným množstvom vitamínu D a s vlasmi, pleťou a nechtami bez života dokážu zázraky – a to znamená, že ich určite musíte pridať do svojho jedálnička. Na výber je veľké množstvo druhov, požiadali sme preto dermatologičku Ninu Roos a špecialistu na výživu Raphaela Grumana, aby nám vysvetlili, prečo ide o kľúčovú surovinu pre zdravie pleti

Huby pre zlepšenie pleti: ako pomáhajú našej pleti, aby vyzerala zdravo?

Vyzerá to tak, že čučoriedky nie sú jedinou ingredienciou, ktorá je nabitá antioxidantmi – huby tiež obsahujú veľké množstvo účinných molekúl ,ktoré bojujú proti voľným radikálom pod povrchom pleti a spomaľujú proces oxidácie. Výsledok? Vyplnená, mladistvejšie vyzerajúca pleť, ktorá je menej viditeľne zasiahnutá narušením expozomu. Dermatologička Nina Roos vysvetľuje, že vysoký podiel vitamínu D v hubách je kľúčovým faktorom pre rekonštrukciu prvkov tvoriacich naše vlasy, pleť a nechty, a zároveň dodáva, že je preto veľmi dôležité huby zahrnúť do nášho vyváženého jedálnička. Nižšie uvedené recepty vám ponúknu pár tipov, ale pokiaľ nie ste pripravení jesť úplne raw, Nina odporúča konzumovať vajcia, mlieko a tučné ryby. Tie totiž obsahujú podobné množstvo vitamínu D ako huby. Keď chcete svojej pleti opäť dodať jas, je výborným (rýchlym a jednoduchým) riešením omeleta s hubami šitake, kuriatkami a menej známou hubou maitake, ktorá obsahuje obzvlášť veľké množstvo vitamínu D. Minimálne úsilie, maximálny prínos – a to sa nám páči.

Surové huby: dôverujte nám, je to dobré

Huby sú jednou z najuniverzálnejších prírodných surovín, ktoré môžeme pridať takmer ku každému receptu – od steakov až po praženice či omelety. Toto už samozrejme poznáte, najmä ak ide o varené alebo grilované šampiňóny. Ich tepelnou úpravou navyše dôjde k zosilneniu vitamínu D, ktorý je v nich obsiahnutý. Ale uvažovali ste už niekedy o tom, že by ste ich vyskúšali surové? Pokiaľ podľa odborníkov doplníte nakrájané huby listovou zeleninou, pokvapkáte šalátovým dresingom (o tom sa viac zmieňujeme nižšie) ide o ideálny spôsob, ako do seba dostať vitamín D. Výživový poradca Raphael Gruman ich odporúča jednoducho nakrájať na malé kúsky a pridať do šalátu. Tak si zachovajú najviac vitamínov. Raphael vysvetľuje, že huby sú nielen jedným z najlepších zdrojov vitamínu D, ale živiny, ktoré obsahujú, sú účinnejšie v prípade, že ich doplníme potravinami s vysokým obsahom tuku. A dôvod? Keď sa zameriame na chemické zloženie húb, je možné ich klasifikovať ako „rozpustné v tukoch“. To znamená, že molekuly v hubách sa rozpúšťajú, pokiaľ sú vystavené tukom – telo ich potom dokáže lepšie spracovať a efektívnejšie využiť vitamíny a minerály. Tento zábavný fakt vysvetľuje, prečo sa často odporúča pripraviť huby tak, aby sme z nich nečistoty jemne odstránili kefkou a neumývali vodou. Vďaka zmieňovanej rozpustnosti v tukoch je dobré huby doplniť potravinami s vysokým podielom tukov, ako je napríklad losos Môžeme ich rovno prihodiť do šalátu tesne predtým, ako ich zalejeme zálievkou. Tým optimalizujeme benefity, ktoré môže vitamín D priniesť pleti, a vy z húb dostanete to najlepšie, čo ponúkajú.

Huby sú skvelým zdrojom antioxidantov, a to i po uvarení. Na nákupný zoznam si preto určite pripíšte šampiňóny, kuriatka a huby šitake!

go to top