OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

VICHY JE UŽ VIAC AKO
40 ROKOV PRIEKOPNÍKOM
V OBLASTI VÝSKUMU EXPOSOMU

Zdravý vzhľad pleti bol pre nás vždy poslaním. Aby sme pre vašu pleť dokázali vytvoriť tie najlepšie  riešenia, vybudovali sme expertízu založenú na komplexnom výskume elementov ovplyvňujúcich vývoj pokožky v čase.

VICHY JE UŽ VIAC AKO 40 ROKOV PRIEKOPNÍKOM V OBLASTI VÝSKUMU EXPOSOMU

„EXPOSOM
JE PRÍČINOU AŽ
80 %
STARNUTIA PLETI“

Dr. Delphine Kerob


Dermatologička a
globálny Vichy Global Medical Director

delphine kerob


VEDA O EXPOSOME:
PRE ZDRAVÝ VZHĽAD PLETI

Zdravý vzhľad pleti bol pre nás vždy poslaním. Aby sme pre vašu pleť dokázali vytvoriť tie najlepšie  riešenia, vybudovali sme expertízu založenú na komplexnom výskume elementov ovplyvňujúcich vývoj pokožky v čase. Nazývame ich termínom „exposom“.

v_exposome.jpg
Koncept

Koncept

Koncept exposomu pôvodne pochádza z oblasti výskumu rakoviny. Prvýkrát bol definovaný v roku 2005 profesorom Christopherom Wildom, vtedajším riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), ako „kumulatívna miera okolitých vplyvov a s nimi súvisiacich biologických reakcií, ktoré zahŕňajú expozíciu okolitému prostrediu, výživu a endogénne procesy.“ (1, 2)

Čo sa pokožky týka, náš laboratórny výskum preukázal, že exposom je kombinácia mnohých vplyvov: environmentálnych, behaviorálnych a hormonálnych. Ich kumulatívny účinok navyše môže ovplyvniť biologické fungovanie kože, a urýchliť tak proces starnutia. V roku 2016 sme toto zistenie premietli do priekopníckeho výskumu: výskumu exposomu kože (Skin Exposome Science).  

Koncept


FAKTORY EXPOSOMU:
RÔZNORODÉ ELEMENTY OVPLYVŇUJÚCE ZDRAVÝ VZHĽAD PLETI

Zdravý vzhľad pleti je výrazne ovplyvnený mnohými vonkajšími a vnútornými faktormi exposomu, stav pleti sa tiež zhoršuje v dôsledku ich kumulatívneho pôsobenia.


Environmentálne
faktory

  • UV žiarenie:
    UVA, UVB, IČ žiarenie, viditeľné svetlo
  • Znečistenie:
    znečisťujúce chemické látky, mikročastice PM 10/PM 2,5, ultrajemné častice, ozón, insekticídy atď.
  • Klimatické zmeny:
    teplota, vlhkosť, zmeny atmosférického tlaku
Environmentálnefaktory

Behaviorálne
faktory

  • Stravovanie:
    výživa, tabak, alkohol
  • Psychický stres
  • Nedostatok spánku
  • Fyzická aktivita
Behaviorálnefaktory

Hormonálne
faktory

  • Výkyvy
    ženských hormónov:
    puberta, menštruačný cyklus, tehotenstvo, menopauza
Hormonálnefaktory

Výskum
exposomu
je komplexným
a ambicióznym
projektom.

Porozumieť exposomu znamená zohľadniť nekonečné množstvo premenných.
To znamená vziať do úvahy rozmanité vplyvy – environmentálny, behaviorálny, hormonálny – a tiež nekonečnú biologickú diverzitu kože samotnej. Každý jedinec tak má svoj vlastný profil exposomu. A každý jedinec tiež nie je vystavený rovnakým faktorom, zároveň nedôjde k rovnakému biologickému poškodeniu kože. Je preto zásadné týmto faktorom porozumieť a preskúmať ich kumulatívny a synergický účinok na pokožku tak, aby bolo možné navrhnúť personalizované riešenie, ktoré podporí potenciál pokožky v každom období života. Napríklad denné svetlo v kombinácii so znečistením (tento jav označujeme ako fotoznečistenie) môže výrazne ovplyvniť zdravie a vzhľad pleti a rovnako zhoršiť jej starnutie.“

Luc Aguilar

Vedúci biologického
a klinického výskumu spoločnosti L’Oréal

 luc aguilar

VPLYV EXPOSOMU:
DOPAD NA PLEŤ

Koža je najväčší orgán ľudského tela.

Má 4 hlavné funkcie:
FYZIKÁLNA BARIÉRA –PIGMENTÁCIA – OCHRANA – ŠTRUKTÚRA POKOŽKY.
Všetky tieto funkcie sú ovplyvnené exposomom, ktorý pôsobí na zdravý vzhľad, integritu a kvalitu pleti.

UVS

UV žiarenie je zodpovedné za 80 % viditeľných známok starnutia pleti na tvári. Ničí kolagénové a elastínové vlákna, čo vedie k známkam starnutia: vráskam, strate pevnosti, drsnému povrchu pleti, poruchám pigmentácie (3, 4).

uvs

Znečistenie

Znečistenie spôsobuje oxidačný stres. Bolo preukázané, že vedie k vzniku známok starnutia, predovšetkým tmavým škvrnám a vráskam (5, 6).

V kombinácii s UV žiarením potom tieto známky starnutia pleti zhoršuje (7, 8).

pollution

Klimatické
zmeny

Klimatické zmeny ako teplota, vlhkosť, atmosférický tlak môžu ovplyvniť fungovanie kožnej bariéry. Nízke teploty pokožku vysušujú, zatiaľ čo vysoké teploty zvyšujú hydratáciu a produkciu séba/potenie. Výsledkom je vznik akné, najmä u mastného typu pleti (9, 10, 11, 12).

climate

Výživa

Výživa priamo ovplyvňuje vzhľad našej pleti a jej schopnosť odolávať vonkajšiemu podráždeniu, ako je znečistenie, UV žiarenie a stres. Zlé stravovacie návyky môžu zapríčiniť predčasné starnutie pleti a potenciálne ovplyvniť akné a ďalšie kožné ochorenia (rozaceu, atopickú dermatitídu a psoriázu) (13).

nutrition

Psychický
stres

Psychický stres môže pleť ovplyvniť v krátkodobom aj dlhodobom horizonte. U žien, ktoré sú v strese, sa často objavuje narušená funkcia kožnej bariéry, čo po krátkej dobe vedie k suchšej pleti a mdlému vzhľadu (14).

stress

Nedostatok
spánku

Nedostatok spánku narúša funkciu kožnej bariéry a urýchľuje celkové starnutie pleti. Pleť môže pôsobiť viac bledá, jemné linky a vrásky sú zdôraznené. Najviac zasiahnutá býva oblasť okolo očí (15, 16, 17).

sleep

Hormonálne výkyvy

Hormonálne výkyvy, predovšetkým výkyvy ženských hormónov (estrogény a progesteróny, môžu štruktúru a zloženie kože ovplyvňovať celoživotne. Najviac viditeľné je to počas menštruačného cyklu (nedokonalosti, výsev akné, produkcia kožného mazu sa zhoršujú), tehotenstva (objavujú sa nedokonalosti, akné, melazma) a menopauzy.

hormones
VPLYV EXPOSOMU: DOPAD NA PLEŤ

NAŠE RIEŠENIE
PROTI EXPOSOMU

Aby sme pleť posilnili voči podráždeniu vplyvom exposomu, využili sme technológiu: vďaka personalizovanej diagnostike dostupnej na SkinConsultAI.com, ktorá bola vytvorená v spolupráci  s dermatológmi a ďalšími odborníkmi špecializujúcimi sa na zdravie pleti, zistite, čo je pre vašu pleť prioritou. Táto diagnostika nám umožní navrhnúť komplexné ošetrujúce protokoly so zameraním na špecifické ťažkosti vašej pleti, navyše s vysokými štandardmi bezpečnosti.

NAŠA MISIA:
POSUNÚŤ VÝSKUM
EXPOSOMU VPRED

Našou každodennou misiou je zaistiť, aby veda o zdraví pleti postupovala vpred a bola dostupná aj vám. Značka Vichy od roku 1931 zaujíma popredné miesto vo vedeckom výskume kože a zároveň sprevádza ženy v každom období ich života. Ako priekopník vo výskume exposomu a sponzor každoročného výskumného grantu pokračujeme vo financovaní a podpore výskumu a získavaní znalostí súvisiacich so zdravým vzhľadom pleti.

NAŠA MISIA: POSUNÚŤ VÝSKUM EXPOSOMU VPRED

PUBLIKÁCIE VICHY
NA TÉMU EXPOSOM

Náš výskum v roku 2019 viedol k publikácii „Skin and Exposome“ (Pokožka a exposom). Išlo o prvý odborný posudok, ktorý predstavil biologické a klinické dopady exposomu na pokožku. Bol vydaný lekárskou radou Vichy zaoberajúcou sa exposomom.

Naším cieľom je poznatky a znalosti o exposome zdieľať, značka Vichy preto každoročne publikuje svoje štúdie v renomovaných dermatologických žurnáloch. K dnešnému dňu ide o viac než 30 vedeckých publikácií.