OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Polyfenoly a ich benefity pre pleť

Čo sú polyfenoly a čím sú prospešné pre pleť? Čítajte ďalej, pretože si na tieto magické molekuly a najmä na ich antioxidačné účinky posvietime.

Polyfenoly a ich benefity pre pleť

Čo sú polyfenoly a aké benefity prinášajú pleti?

Aj keď mnohí z nás tento termín možno nepočuli, určite dobre poznáme výhody, ktoré polyfenoly prinášajú našej pleti. Vo všeobecnosti medzi polyfenoly radíme desiatky potravín (často rastlinného pôvodu), ktoré obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Potraviny obsahujúce antioxidanty sú známe svojimi antioxidačnými účinkami, ktoré oceníme predovšetkým v boji proti dopadom stresu, ktorý vzniká v súvislosti s UV žiarením. Potraviny s obsahom polyfenolov pôsobia proti šíreniu voľných radikálov vyvolaných externými faktormi, ako je poškodenie vplyvom slnka alebo znečistenie. Práve tieto faktory následne urýchľujú vznik viditeľných prejavov starnutia pleti. Čím viac antioxidantov konzumujeme, tým lepšie sa naša pleť vyrovnáva s týmto typom oxidačného stresu – ak teda túžime po žiarivej a zdravej pleti, je dôležité do nášho jedálnička zaradiť suroviny bohaté na polyfenoly.

Ako do jedálnička zaradiť potraviny s vysokým obsahom polyfenolov?


Jedzte zeleninu! Polyfenoly sú obsiahnuté v širokej palete prírodných surovín, predovšetkým však v surovej zelenine, ovocí, korení a bylinkách, a jedlu často dodávajú kyslú či horkastú chuť. Rafinované alebo priemyselne spracované potraviny naopak obsahujú len malé množstvo polyfenolov, pokúste sa preto používať prírodné suroviny a vyťažte z nich maximum. Existuje jedno všeobecné pravidlo – farebné potraviny ako čučoriedky, granátové jablká a červené hrozno obsahujú veľké množstvo polyfenolov vďaka prítomnosti farbiva antokyánu. Ďalšími výbornými zdrojmi polyfenolov sú rasca a kurkuma – pre maximálny účinok vyskúšajte kombináciu kurkumy a čierneho korenia. Okrem benefitov pre pleť majú potraviny spadajúce do skupiny polyfenolov tiež priaznivý vplyv na celkový zdravotný stav nášho organizmu. Flavonoidy, podskupina polyfenolov, môžu pomôcť stabilizovať krvný tlak. Štúdie ukázali, že niektoré polyfenoly obsiahnuté v horkej čokoláde (myslíme jeden – dva kúsky, nie celú tabuľku) môžu mať pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém a môžu zlepšiť cirkuláciu.* **Nie, že by sme pre čokoládu potrebovali nejakú výhovorku, ale je dobré to vedieť.

* Huang WY, Davidge ST, Wu J. Bioactive natural constituents from food sources-potential use in hypertension prevention and treatment. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(6):615-30. doi: 10.1080/10408398.2010.550071.

** Arranz S, Valderas-Martinez P, Chiva-Blanch G, Casas R, Urpi-Sarda M, Lamuela-Raventos RM, Estruch R. Cardioprotective effects of cocoa: clinical evidence from randomized clinical intervention trials in humans. Mol Nutr Food Res. 2013 Jun;57(6):936-47. doi: 10.1002/mnfr.201200595.


Náš ikonický prípravok

Krém pre suchú pleť - obrázok výrobku

Krém pre suchú pleť

Vyhladzujúci a rozjasňujúci

Krém pre normálnu a zmiešanú pleť - obrázok výrobku

Krém pre normálnu a zmiešanú pleť

Vyhladzujúci a rozjasňujúci

( 3 názorov )

go to top