Vychutnajte si šalát z červenej repy, mrkvy a pomarančov s restovanými sezamovými semienkami z Food Tube kanála Jamieho Olivera!
„Pokiaľ hľadáte šalát, ktorý môžete robiť stále dokola, potom ste ho práve našli. Výborne sa hodí ku všetkému – k hovädziemu, ktoré vám zostalo, k dusenému jahňaciemu aj k tučným rybám či drobenému syru, akým je feta.“
- Počet porcií: 4 porcie ako predkrm alebo príloha.
- Doba varenia: 1 hodina 15 minút.
- Náročnosť: Nie príliš náročné.
Ingrediencie
- 750 g mrkvy
- 500 g surovej červenej repy
- olivový olej
- 2 pomaranče
- 1 lyžica sezamových semienok
- ½ zväzku čerstvého koriandra
- extra panenský olivový olej
Postup prípravy
1. Rúru predhrejte na 200 °C/plynovú rúru nastavte na stupeň 6.
2. Mrkvy zbavte zeleného vršku, ošúpte ich a rozpoľte. Potom očistite repu a nakrájajte ju na kúsky.
3. Mrkvu 5 minút povarte vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou, potom dierovanou lyžicou preložte do cedidla.
4. Do vody opatrne vložte repu, 5 minút povarte a potom sceďte (pokiaľ zeleninu povaríte oddelene, zabránite zafarbeniu mrkvy dofialova).
5. Mrkvu a repu dajte na plech, ochuťte olivovým olejom, morskou soľou a čiernym korením. Pečte 30 až 40 minút, alebo kým zelenina nebude lepivá a lesklá. S plechom sem-tam zatraste, aby sa zelenina upiekla rovnomerne.
6. Medzitým najemno nastrúhajte pomarančovú kôru. Odstráňte kôru a pomaranče nakrájajte na kúsky.
7. Na panvici na miernom ohni orestujte sezamové semienka, restujte niekoľko minút a pravidelne miešajte. Otrhajte a nahrubo nasekajte lístky koriandra.
8. Upečenú zeleninu nechajte mierne schladiť, pridajte pomarančovú kôru a kúsky pomaranča, zalejte extra panenským olivovým olejom a podľa potreby ešte trochu dochuťte korením.
9. Servírujte na veľkom tanieri, šalát posypte restovanými sezamovými semienkami a lístkami koriandra… A môžete sa do toho pustiť.