OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Previous

Popôrodné vypadávanie vlasov

Typické symptómy sprevádzajúce popôrodné vypadávanie vlasov u žien

Približne 90 % mamičiek sa v období troch mesiacov po pôrode stretáva s náhlym vypadávaním vlasov. Doba medzi pôrodom a stratou vlasov korešponduje s dĺžkou pokojovej (telogénnej) fázy rastu vlasov: toto obdobie trvá od jedného do šiestich mesiacov, priemerne potom práve spomínané tri mesiace. Toto dočasné vypadávanie vlasov, ktoré označujeme termínom telogénne eflúvium, objavuje sa predovšetkým na temene hlavy, ale môže postihnúť celú oblasť hlavy.

Počas tohto obdobia ženy strácajú až 30 % svojich vlasov. A vlasy, ktoré nevypadnú, vyzerajú mdlo a lámu sa. Lámanie vlasov a rozštiepené končeky sú tak jedným z popôrodných neduhov, ktoré sa objavujú pomerne často. Tento typ vypadávania vlasov môže pretrvávať až niekoľko mesiacov, ide však o prirodzený jav. U väčšiny žien postupne dochádza k obnove rastového cyklu vlasov, a to do šiestich mesiacov alebo najneskôr do dvanástich mesiacov po pôrode.

Na vypadávanie vlasov majú zásadný vplyv hormóny

Obrovské množstvo estrogénov produkovaných ženským telom v období tehotenstva zabraňuje vlasom prejsť do telogénnej fázy, čo znamená, že vlasy sú „uväznené“ v rastovej (anagénnej) fáze. Ženy počas tehotenstva zaznamenávajú, že im vlasy rastú výrazne rýchlejšie a vlasy sú celkovo silnejšie a plnšie. Obnova hormonálnej rovnováhy po pôrode (hladina estrogénu a ďalších hormónov rapídne klesá na úroveň pred pôrodom) je spúšťačom masívneho prechodu do telogénnej fázy, čo vedie k výraznému padaniu a slabnutiu vlasov. Ide o popôrodné vypadávanie vlasov.

Okrem spomínanej hormonálnej nerovnováhy sa na vypadávaní vlasov po pôrode môže podieľať aj nedostatok spánku, potenciálne aj problémy s kvalitnou alebo nepravidelnou stravou a nároky na starostlivosť o novorodenca. Prípadný stres má na vypadávanie vlasov tiež značný vplyv. Ďalším dôvodom vypadávania vlasov po pôrode môže byť aj nedostatok železa a vitamínov.

Popôrodná alopécia je dočasná

Vo väčšine prípadov je našťastie popôrodné vypadávanie vlasov alebo ich lámanie a rednutie iba dočasné, vlasy opäť dorastú. Popôrodné vypadávanie vlasov zvyčajne nevyžaduje žiadnu špeciálnu lekársku liečbu, stratu vlasov však môže pomôcť spomaliť strava s vysokým obsahom železa a vitamínov. Vyskúšajte aj expertné šampóny a kúry proti vypadávaniu vlasov.

Pokiaľ ťažkosti pretrvávajú dlhšie než rok, odporúčame navštíviť dermatológa, aby určil príčinu vypadávania vlasov.

Príčinou vypadávania vlasov u žien môže byť pôrod a hormonálne zmeny. Asi tri mesiace po pôrode dochádza k náhlemu a výraznému vypadávaniu vlasov.