OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Previous

Ako riešiť popôrodnú alopéciu?

Aké sú príčiny vypadávania vlasov po pôrode?

Počas tehotenstva produkuje ženské telo obrovské množstvo estrogénu, viac vlasových folikulov tak prechádza do rastovej (anagénnej) fázy vlasového cyklu. Vlasy tak v tejto rastovej fáze zostávajú. Po pôrode dochádza k hormonálnej nerovnováhe spojenej s poklesom hladiny estrogénov a nastáva prechod do náhlej a masívnej telogénnej (pokojovej) fázy, kedy 2 - 3 mesiace po pôrode prichádza viditeľný výpadok vlasov. Toto telogénne eflúvium je jednou z príčin vypadávania a rednutia vlasov u žien.

Popôrodné vypadávanie vlasov síce môže trvať niekoľko mesiacov, ide však o úplne normálny a vratný stav.

Vo väčšine prípadov je popôrodné vypadávanie vlasov dočasné a vlasy začínajú opätovne rásť po 6 - 8 mesiacoch. Popôrodné vypadávanie vlasov zvyčajne nevyžaduje žiadnu liečbu. Tento typ vypadávania vlasov u žien však môže spomaliť strava bohatá na železo a vitamíny, ktorá podporí aj rast vlasov. Americká asociácia The American Pregnancy Association napríklad odporúča nasledujúce:

  • Komplex vitamínov B a/alebo biotín (vitamín B7)
  • Železo
  • Vitamín C
  • Vitamín E
  • Zinok
  • Prospešné môžu byť aj omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, rovnako ako vitamíny, ryby alebo olej z ľanového semienka, pretože obnovujú optimálnu hladinu mastných kyselín a môžu podporiť zdravie vlasov.

Zmiernenie stresu ako spúšťača straty alebo rednutia vlasov

Príčinou vypadávania vlasov u žien je nielen zmena hladiny estrogénov, ale aj stres a nedostatok spánku (pre čerstvé mamičky životná realita). Pomôcť môžu relaxačné techniky a dychové cvičenia. Odporúča sa tiež cvičenie miernej až strednej intenzity. Nemali by ste podceňovať ani popôrodnú depresiu. Pokiaľ v týždňoch či mesiacoch po pôrode pociťujete úzkosť a máte porazenecké nálady, mali by ste sa obrátiť na lekára či špecialistu.

Šetrnejší vlasový styling a rutina starostlivosti o vlasy

Bez ohľadu na dĺžku vlasov sa vyhnite nadmernému kefovaniu, česaniu a stylingu. Zabránite tak väčšiemu výpadku vlasov. Vlasy tiež nesťahujte, dajte preto zbohom vrkočom, zapletaniu vlasov a drdolom. Vyhýbajte sa aj farbeniu, trvalej, kulmám a žehličkám na vlasy.

Pre zdravý rast vlasov je dôležitá zdravá vlasová pokožka, váš dermatológ vám môže odporučiť šampón na rast vlasov, spreje a vlasové masky s obsahom prírodných olejov (napr. mandľový olej) pre posilnenie a podporu vlasov.

Pomôcť môže šampón proti vypadávaniu vlasov s obsahom vitamínov B.

Zdravotné ťažkosti

Popôrodné vypadávanie vlasov je prirodzenou súčasťou zotavovania sa z pôrodu, návšteva lekára sa odporúča iba v prípade, pokiaľ vypadávanie vlasov pretrváva dlhú dobu.

Ako už bolo spomenuté, popôrodné vypadávanie a rednutie vlasov zvyčajne netrvá dlho - pokiaľ sa nepridajú zdravotné problémy ako nedostatok železa či porucha štítnej žľazy. V tom prípade môžu byť nasadené doplnky stravy obsahujúce estradiol, antikoncepcia alebo lieky na štítnu žľazu. Niektoré druhy medikácie však nie sú zlučiteľné s dojčením. Na radu odborníka však môžete užívať vitamínové doplnky.

Popôrodná alopécia je úplne normálny symptóm hormonálnych zmien po pôrode.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_14_How_to_treat_post_partum_alopecia.jpg