OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Previous

Môžu byť príčinou vypadávania vlasov lupiny?

Lupiny vo vlasoch sú častým problémom vlasovej pokožky

Lupiny sú častým problémom vlasovej pokožky, ktorý postihuje každého druhého človeka (1). Muži bývajú zasiahnutí viac než ženy. Medzi symptómy radíme olupovanie vlasovej pokožky a niekedy mierne svrbenie. Lupiny vo vlasoch sa môžu objavovať v dôsledku hormonálnych zmien, genetiky a môžu sprevádzať aj rôzne ochorenia. Vyvolať ich môžu aj niektoré vlasové prípravky alebo si jednoducho len dostatočne často neumývate vlasy.

Vlasová pokožka obsahuje veľké množstvo vlasových folikulov s početnými vyústeniami vlasových kanálikov. Tie na pokožke hlavy vytvárajú unikátne mikroprostredie, ale aj zväčšujú ich povrch. Suchá pokožka hlavy sa pomerne rýchlo olupuje (či šupinatie), a to aj u jedincov s normálnou vlasovou pokožkou.

U ľudí so závažným stavom lupín dochádza k rýchlejšej proliferácii buniek vlasovej pokožky, normálna stĺpcová štruktúra stratum corneum je narušená a dochádza k olupovaniu veľkého množstva abnormálne keratinizovaných buniek epidermis. Tieto kožné bunky môžu tiež vytvárať zhluky. A práve veľkosť týchto zhlukov určuje, ako veľké lupiny budú.

Vlasová pokožka je osídlená veľkým množstvom mikroorganizmov

Vlasová pokožka je osídlená veľkým množstvom mikroorganizmov. Tzv. mikrobióm vlasovej pokožky pozostáva predovšetkým z baktérií Propionibacterium a Staphylococcus a tiež z kvasiniek Malassezia. Podľa nedávnej štúdie (2) môže nerovnováha týchto baktérií, kedy Staphylococcus prevláda nad Propionibacterium a zároveň dochádza k premnoženiu Malassezia, viesť k vzniku lupín.

Staršie štúdie poukazujú na to, že za lupinami stojí premnoženie kvasiniek Malassezia (predovšetkým Malassezia globosa a restricta), ktoré metabolizujú triglyceridy obsiahnuté v kožnom maze vlasovej pokožky a produkujú kyselinu olejovú, ktorá preniká do vrchnej vrstvy stratum corneum. Tento proces vyvoláva zápal a nerovnomerné odštepovanie kožných buniek (3).

Výskum tiež ukázal, že nadbytok jedného mikroorganizmu môže spôsobiť oxidačné poškodenie (4), čiže zápal. Ten môže ovplyvniť silu ukotvenia vlasu vo vlasovom folikule. To bolo v rámci jednej štúdie preukázané nárastom katagénnej (alebo prechodovej) aj telogénnej (alebo pokojovej) fázy. Iná štúdia odhalila v anagénnej fáze rast dysplastických vlasov, tzn. vlasov bez pošvy vlasového korienka (6). Podľa ďalšej nedávnej štúdie môžu byť chronické lupiny do určitej miery spájané s vypadávaním vlasov (7).

Ako sa zbaviť lupín

Stav vlasovej pokožky je pre zdravé vlasy celkom zásadný. Ako sa zbaviť lupín? Je potrebné minimalizovať oxidačný stres vzniknutý v dôsledku premnoženia niektorých mikroorganizmov (predovšetkým kvasinky Malassezia) a zmierniť produkciu kožného mazu. Ľudia s lupinami by tak do svojej dennej rutiny starostlivosti o vlasy mali zaradiť šampón proti lupinám s obsahom aktívnych látok, ktoré spomalia množenie kvasiniek a znížia tvorbu séba.

Zdroje informácií o lupinách:

1. Sommer, B., Overy, D. P. & Kerr, R. G. Identification and characterization of lipases from Malassezia restricta, a causative agent of dandruff. FEMS Yeast Res 15 (2015).
2. Xu, Zhijue; Wang, Zongxiu; Yuan, Chao; Liu, Xiaoping; Yang, Fang; Wang, Ting; Wang, Junling; Manabe, Kenji; Qin, Ou; Wang, Xuemin; Zhang, Yan; Zhang, Menghui (2016). "Dandruff is associated with the conjoined interactions between host and microorganisms". Scientific Reports. 6: 24877. 
3. Dawson TL (2006). "Malassezia and seborrheic dermatitis: etiology and treatment". Journal of Cosmetic Science. 57 (2): 181–2. PMID 16758556.
4. Bickers DR, Athar M. Oxidative stress in the pathogenesis of skin disease. J Invest Dermatol. 2006;126:2565–75.
5. Denizli H, Güler Özden M, Sentürk N, Bek Y. Trichogram findings in psoriasis and seborrheic dermatitis patients. Turk Klinikleri J Dermatol. 2017;27:61–8.
6. Stanimirović A, Skerlev M, Stipić T, Beck T, Basta-Juzbasić A, Ivanković D, et al. Has psoriasis its own characteristic trichogram? J Dermatol Sci. 1998;17:156–9.
7. Pitney L, Weedon D, Pitney M. Is seborrhoeic dermatitis associated with a diffuse, low-grade folliculitis and progressive cicatricial alopecia? Australas J Dermatol. 2016;57:e105–7.

Chronické lupiny
vo vlasoch môžu
v niektorých prípadoch zhoršiť niektoré typy vypadávania vlasov.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_08_Can_dandruff_cause_hair_loss.jpg

Dozvedieť sa viac  Vypadávanie vlasov