OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Previous

JE VLASOVÁ POKOŽKA CHRÁNENÁ PRED UV ŽIARENÍM?

V skratke povedané, normálna vlasová pokožka (teda neplešatá pokožka, bez alopécie) nie je úplne chránená pred UV žiarením, hoci je do istej miery samozrejme zatienená normálnym vlasovým porastom. Vo vzpriamenej polohe však expozícia slnečnému žiareniu naznačuje, že vlasy nie celkom pohlcujú UV žiarenie. Tento „ochranný vlasový faktor“ sa líši (70 až 90 %) v závislosti od hustoty, farby a hrúbky vlasov, vlasová pokožka je tak oblasťou kože, ktorá nie je tak celkom chránená pred lúčmi slnečného žiarenia. V prípade veľkej slnečnej expozície sa vlasová pokožka môže spáliť (a opáliť sa), hoci k tomuto častejšie dochádza na pokožke tela. Pokiaľ sa spálite na pokožke hlavy, je česanie naozaj bolestivé. Na povrchu pokožky hlavy často pozorujeme fluorescenčné signály súvisiace so známkami UV žiarenia ako pigmentové škvrny medzi vlasovými folikulmi a dermálnu solárnu elastózu (nahromadenie elastínu). Tento fakt sčasti vysvetľuje vznik melanómu na vlasovej pokožke, je preto dôležité si vlasovú pokožku nechať prezrieť dermatológom. Podobná situácia nastáva u zvierat chovaných na vlnu, ktoré sú dlhodobo vystavené slnku (napr. ovce v Austrálii), u ktorých dochádza k rozvoju melanómu na tých častiach tela, ktoré sú vlnou najmenej pokryté.
Odporúča sa nezabúdať na pokrývku hlavy. Kozmetické prípravky určené na ochranu pokožky hlavy (a vlasov) pred UV žiarením sú zložitejšie než tie, ktoré sa bežne používajú na ochranu pokožky tela: aplikácia organických opaľovacích prípravkov - v účinnom množstve - spôsobuje to, že sa vlasy mastia, sú mdlé a vnímané ako „špinavé“. Ľudia ich preto neradi používajú. Tu sú teda otvorené dvere pre inováciu, bude zrejme potrebné zvoliť absorpčné pigmenty, ktoré nebudú toľko narúšať estetiku vlasov. Práve to je zásadný predpoklad pre vývoj produktov pre vlasy a pokožku hlavy.


O ochrane vlasovej pokožky si môžete zapamätať:

Normálna vlasová pokožka (neplešatá, bez alopécie) odoláva náporu UV žiarenia, hoci je jeho dopad menej intenzívny než v prípade nezakrytých častí tela. Dvere sú otvorené inovatívnej ochrane rešpektujúcej estetické potreby.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_55_SCALP_A_UV_PROTECTED_SKIN.jpg