OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Previous

Ako sa stravovať po pôrode?

Popôrodné vypadávanie a rednutie vlasov je časté

Počas tehotenstva naše telo produkuje obrovské množstvo estrogénu, vlasy tak neprechádzajú do telogénnej fázy a zostávajú v anagénnej (rastovej) fáze, preto vyzerajú bohatšie a krajšie. Po pôrode dochádza k hormonálnej nerovnováhe (poklesu hladiny estrogénov) a prechodu do masívnej telogénnej fázy, kedy 2 - 3 mesiace po pôrode prichádza viditeľné vypadávanie vlasov. S týmto javom sa stretáva zhruba 90 % mamičiek.
Popôrodná alopécia u žien, ako býva toto vypadávanie vlasov označované, môže trvať niekoľko mesiacov. Ide o jednu z príčin vypadávania a rednutia vlasov u žien, nie je však potrebné znepokojovať sa, pretože ide o normálny a dočasný stav.

Jednou z príčin vypadávania vlasov môže byť strava

Hlavným dôvodom vypadávania vlasov po pôrode sú hormóny. Často ale môžu k vypadávaniu vlasov prispieť aj ďalšie faktory, s ktorými sa ženy po narodení dieťaťa stretávajú - stres, nedostatok spánku, zmena stravy atď.

Pre zdravie vlasov je výživa veľmi dôležitá, strava telu dodáva prvky (proteíny, vitamíny, minerály) nevyhnutné pre rast vlasov. Nevyvážená strava a redukčná diéta, ku ktorým sa po pôrode mnoho mamičiek uchyľuje, môžu viesť k nedostatočnej výžive tela a popôrodné vypadávanie vlasov ešte zhoršiť.

Najlepšia strava pre zamedzenie vypadávania vlasov

Vo väčšine prípadov vlasy bežne dorastajú 6 - 8 mesiacov po pôrode, preto nie je liečba popôrodného vypadávania vlasov zvyčajne nutná. Vhodná strava však môže prispieť k spomaleniu tohto typu vypadávania vlasov. Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov je dobré vyhnúť sa maškrteniu (napr. sladkostiam a tortám) a dodržiavať zdravý a vyvážený jedálniček, najmä pokiaľ sa po pôrode snažíte zbaviť tehotenských kíl. Mali by ste teda v dostatočnom množstve konzumovať nasledujúce živiny:

  • Bielkoviny (ryby, mäso, vajcia a strukoviny);
  • Sacharidy (cereálie a celozrnné výrobky);
  • Lipidy (napr. olivový olej);
  • Železo (červené mäso a niektoré druhy rýb).

Vitamíny proti vypadávaniu vlasov
po pôrode

Medzi vitamínmi pre podporu zdravia vlasov dominujú vitamíny skupiny B:

  • Vitamín B3: podporuje cirkuláciu krvi vo vlasových korienkoch. Je obsiahnutý v mandliach, hubách, špargli, avokáde, fazuliach, reďkovke, petržlene a keli;
  • Vitamín B5 (alebo aj kyselina pantoténová): podporuje rast vlasov. Je obsiahnutý v zeleri, karfiole, lieskových a vlašských orechoch, cesnaku a avokáde;
  • Vitamín B6: posilňuje účinok ostatných vitamínov a pomáha posilniť vlasové vlákno. Je obsiahnutý v hydinovom mäse, sušených banánoch, slnečnicových semienkach, kapuste, špenáte a paradajkách;
  • Vitamín B8: reguluje produkciu kožného mazu na pokožke hlavy. Je obsiahnutý v pivných kvasniciach, hubách, strukovinách, keli, mandliach, paradajkách a naklíčených semienkach;
  • Vitamín B12: stimuluje obnovu vlasového folikulu. Je obsiahnutý v mäse, vnútornostiach, rybách, hydinovom mäse a riase spirulina.
  • Po pôrode je potrebné pri vypadávaní vlasov doplniť aj vitamín D. Je obsiahnutý v oleji z tresčej pečene, mastných rybách, vnútornostiach, vajciach a mliečnych výrobkoch.

    Pokiaľ u vás napriek dodržiavaniu zdravého a vyváženého jedálnička vypadávanie vlasov pretrváva, odporúčame obrátiť sa na lekára. Lekár vám predpíše doplnky stravy či vlasové prípravky, prípadne odporučí inú liečbu adaptovanú pre váš typ popôrodného vypadávania vlasov.

Vypadávanie vlasov po pôrode je bežné. Nazývame ho termínom telogénne eflúvium a tento stav je vratný. Pomôcť môže strava na podporu zdravých vlasov, ktorá tento fenomén obmedzí.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_15_What_diet_to_adopt_after_delivery.jpg