OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Previous

Ako je možné vypadávanie vlasov liečiť?

Ako riešiť vypadávanie vlasov? Ako to funguje?

J-F. M.: Existuje veľa rôznych spôsobov, ako riešiť vypadávanie vlasov, nie všetky ale fungujú rovnako. Pred začiatkom akejkoľvek kúry by ste sa mali obrátiť na dermatológa, ktorý určí presnú diagnózu a v závislosti na závažnosti vypadávania vlasov určí najlepší postup liečby.

Na najčastejšiu formu alopécie (androgénnu alopéciu) je možné použiť rôzne postupy - od chirurgického zákroku, liečby pomocou liečivých roztokov až po kozmetiku. Napríklad šampón na vypadávanie a rast vlasov, sérum na vlasy.

Najčastejším chirurgickým zákrokom je transplantácia vlasov. Ide o invazívnu a drahú procedúru, ktorá sa odvíja od závažnosti vypadávania vlasov. Väčšinou je potrebné ju absolvovať viackrát, aby sa pokryla celá pokožka hlavy a výsledky boli uspokojivé.

Ďalšou možnosťou je PRP terapia (liečba pomocou plazmy s vysokým obsahom krvných doštičiek). V tomto prípade chirurg pacientovi odoberie krv, získa z nej krvné doštičky (tie obsahujú veľké množstvo rastových faktorov) a injekčne ich aplikuje do vlasovej pokožky. Výsledky sa môžu líšiť, záleží na konkrétnom jedincovi. Zákrok nie je možné porovnávať s transplantáciou vlasov. PRP terapia býva odporúčaná na difúznu alopéciu.

U niektorých typov vypadávania vlasov, predovšetkým v prípade androgénnej alopécie, existujú dva liečebné postupy umožňujúce viditeľný opätovný rast vlasov.

Na trhu existuje aj celý rad vodičiek a kozmetických roztokov s obsahom aktívnych a účinných ingrediencií. Tieto prípravky spomaľujú procesy vedúce k miniaturizácii vlasových folikulov či vypadávaniu vlasov a naopak urýchľujú proces regenerácie.

Ako presne vyzerá liečba?

J-F. M.: V prípade androgénnej alopécie, ktorá počas života postihuje viac než polovicu mužov a veľké množstvo žien v období menopauzy, existujú dva liečebné postupy, ktoré podporujú a umožňujú urýchliť opätovný rast vlasov. U niektorých jedincov však nefungujú.

Jednou z možností liečby je orálne užívanie finasteridu. Ten sa pôvodne využíval na liečbu rakoviny prostaty. Mnoho pacientov však ako vedľajší účinok pozorovalo obnovu rastu vlasov. Finasterid v podstate pôsobí tak, že spomaľuje enzým aktivujúci androgény, teda hormóny zodpovedné za vypadávanie vlasov pri androgénnej alopécii.

Na obnovu vlasov pôsobí aj minoxidil, ktorého účinok bol tiež objavený náhodou. Pôvodne bol užívaný na liečbu vysokého tlaku, u pacientov bol však pozorovaný viditeľný rast vlasov a chĺpkov. Stále nie je jasné, ako minoxidil funguje, dnes je však predpisovaný ako topická liečba (aplikuje sa priamo na pokožku hlavy).

K obnove rastu vlasov dochádza pri oboch liečebných postupoch v rozmedzí 3 až 6 mesiacov, ale účinok ustupuje po ukončení kúry.

Čo sa kozmetických kúr týka, svojou účinnosťou sa osvedčil Aminexil. Pôsobí proti nahromadeniu a tuhnutiu kolagénu, najmä spojivového tkaniva puzdra vlasového folikulu - tento fenomén je pozorovaný u jedincov trpiacich alopéciou. (pozri článok - Biologické mechanizmy za vypadávaním vlasov).

Ďalšou veľmi známou aktívnou ingredienciou je stemoxydin. Táto molekula stimuluje proces regenerácie vlasového folikulu tým, že napodobňuje účinky nedostatku kyslíka, ten je vo všeobecnosti prospešný pre regeneráciu tkaniva. V poslednej dobe bol so stemoxydinom kombinovaný resveratrol s cieľom ochrániť vlasy pred oxidačným stresom.

Sú kúry proti strate vlasov pre mužov
a ženy rovnaké?

J-F. M.: Nie, kúry pre ženy a mužov nie sú úplne rovnaké. Finasterid sa zvyčajne predpisuje mužom. Minoxidil môže byť predpisovaný mužom aj ženám, mení sa iba dávkovanie a koncentrácia - 2 % pre ženy a 5 % pre mužov. Vodičky a roztoky na báze aktívnych ingrediencií ako aminexil či stemoxydin sú určené pre ženy aj mužov. Odporúča sa tiež návšteva dermatológa, ktorý posúdi rodinnú anamnézu, životný štýl a stravovacie návyky pacienta, aby odhalil potenciálne nedostatky vo výžive.

HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_04_JF_MICHELET_585_400.jpg

Jean-François MICHELET

Vedúci laboratória so zameraním na regeneráciu vlasov, L’Oréal Advanced Research

Existuje veľa rôznych spôsobov riešenia vypadávania vlasov a rednutia vlasov, ale nie všetky fungujú rovnako.