OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Previous

PODRÁŽDENIE VLASOVEJ POKOŽKY

PERMANENTNE PODRÁŽDENÁ VLASOVÁ POKOŽKA - FYZIKA

Pravidelné dráždenie je pravdepodobne druhým charakteristickým znakom pokožky hlavy. Zatiaľ čo k bežnej starostlivosti o pokožku pristupujete s jemnosťou, vlasová pokožka je neustále, dokonca denne, dráždená opakovaným trením. To je niekedy pomerne intenzívne a vzniká rôznymi spôsobmi: agresívne kefovanie a česanie, sušenie uterákom či trenie počas samotného umývania vlasov.
Tuhá štruktúra vlasov (kutikula) sa pri dlhom trení vlasovej pokožky dostáva do vrchných vrstiev, čím dôjde k odstráneniu o 20 až 30 zrohovatených buniek viac, než pri umývaní odstráni šampón. V skratke, v porovnaní s jemnejšou pokožkou/trením dochádza na povrchu vlasovej pokožky k typickému peelingovému pôsobeniu. To je však neustálou výzvou pre obnovu epidermis, hoci tento peelingový účinok je v niektorých prípadoch (napr.u lupín) žiaduci - odstraňuje totiž nechcené šupiny a kožné bunky. Časti tela vystavené neustálemu treniu (dlane, chodidlá...) vykazujú zvýšenou hrúbkou kože, súvisiacu s adaptovanou prestavbou buniek epidermis. Vlasová pokožka nie je výnimkou.
Okrem týchto podráždení k suchosti vlasovej pokožky prispieva aj príliš intenzívne (alebo príliš dlhé) teplo (100 - 150 °C) vzniknuté pôsobením fénu. Vlasová pokožka následne svrbí a objavuje sa zvýšená deskvamácia.
Vplyvom týchto fyzikálnych príčin pociťuje vlasová pokožka diskomfort. K zmierneniu týchto nepríjemných pocitov pomáha jemná masáž pokožky hlavy a chladivá relaxačná a hydratačná maska.

NA ZAPAMÄTANIE

Všetky postupy a nástroje používané na starostlivosť a úpravu vlasov by mali byť predovšetkým šetrné.

PERMANENTNE PODRÁŽDENÁ VLASOVÁ POKOŽKA - MATKA PRÍRODA

Povrch vlasovej pokožky u ľudí je rôznorodý a komplexný mikroekosystém, ktorý denne vyvoláva reakcie epidermis a nervovej sústavy. Ide o povrch, ktorý je neustále pokrytý potom, kožným mazom a vedľajšími produktmi epidermis. Všetky poskytujú živnú pôdu pre hojné osídlenie mikrobiálnou flórou (baktérie a kvasinky).
Veľké lupiny vo vlasoch aj lupiny vo fúzoch sú asi najlepšou ilustráciou týchto vzájomných vzťahov, ktorých výsledkom je v tomto prípade nevyvážený ekosystém. Epidermis je neustále skúšaná a prispôsobuje sa svojou zvýšenou obnovou (dochádza k rýchlejšej obnove buniek). V porovnaní s pokožkou na iných častiach tela histológia ukazuje silnejšiu a nepravidelnú bazálnu vrstvu kože, vzniká hrubšie, ale nespevnené, stratum corneum. Tento jav je možné pozorovať u všetkých subjektov, bez ohľadu na pohlavie či etnikum.

O vlasovej pokožke si môžete zapamätať

Vlasová pokožka u ľudí je dokonalým modelom kožného ekosystému, rozvíjajú sa tu biochemické, fyziologické a mikrobiologické interakcie. Tento pohľad je cestou k rôznemu využívaniu kozmetiky (hygiena, starostlivosť, upokojenie, mikrobiálna kontrola atď...)

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_59_THE_SCALP_AGGRESSIONS_BRUN.jpg