OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Previous

Aká je spojitosť medzi mikrobiómom vlasovej pokožky
a lupinami?

Čo je mikrobióm vlasovej pokožky?

R.J.: Mikrobióm je neviditeľný ekosystém mikroorganizmov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou povrchu pokožky hlavy. Je tvorený predovšetkým baktériami (najmä druhmi Staphylococcus epidermidis a Propionibacterium acnes, teraz známymi ako Cutibacterium acnes) a kvasinkami (tu silne dominuje Malassezia restricta).
Na cm2 sú tu milióny týchto mikroorganizmov! Ako v prípade každého ekosystému žijú tieto mikroorganizmy zvyčajne v rovnováhe s vlasovou pokožkou, ktorá im poskytuje dôležité živiny, predovšetkým prostredníctvom potu a kožného mazu.

Tak ako v prípade pokožky tela a tváre je úlohou mikrobiómu chrániť vlasovú pokožku pred patogénnymi mikroorganizmami. Mikrobióm vlasovej pokožky je u každého človeka individuálny, mení sa v závislosti na ročnom období aj počas dňa - napríklad keď si umyjete vlasy.

Ako môže mikrobióm ovplyvňovať lupiny?

R.J.: Za hlavnú príčinu vzniku lupín sa považuje kvasinka Malassezia restricta. Nedávny výskum spoločnosti L'Oréal (1) odhalil, že v porovnaní so zdravou vlasovou pokožkou sú na pokožke s lupinami tieto kvasinky prítomné v desaťkrát vyššom množstve. Naše in vitro pokusy navyše ukázali, že Malassezia restricta je pre bunky na pokožke hlavy toxická (2). Presný mechanizmus, ako kvasinky pôsobia na tvorbu lupín, zatiaľ nepoznáme, skúmame ale niekoľko rôznych hypotéz.
Na miestach s lupinami sme tiež zaznamenali nerovnováhu bakteriálneho osídlenia, objavuje sa zvýšené množstvo baktérií Staphylococcus a nižší počet Cutibacterium acnes. Snažíme sa teraz porozumieť tomu, ako táto nerovnováha mikrobiómu vlasovej pokožky (známa aj ako dysbióza) začína, a skúmame, či má priamy vplyv na vznik lupín.
Sme si však istí tým, že pre vznik lupín je úplne zásadný kožný maz, ktorým sa Malassezia živí. Bez produkcie kožného mazu, ako je to napríklad u detí, lupiny nevznikajú!

Ktoré ďalšie faktory ovplyvňujú lupiny?

R.J.: Ďalším faktorom, ktorý sa podľa našich výskumov podieľa na vzniku lupín (okrem kožného mazu a kvasiniek Malassezia), je individuálna predispozícia k lupinám. Niektorí ľudia sú na vznik lupín náchylnejší - môže za to suchá pokožka hlavy, alebo zlá funkcia kožnej bariéry, alebo ich imunitná a antioxidačná obranyschopnosť nefunguje tak, ako by mala. Preto sú lupiny pomerne častým problémom, ktorým v určitom období života trpí takmer polovica populácie. Vhodný šampón proti lupinám môže lupiny potlačiť či úplne zamedziť.

HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_02_ROLAND_JOURDAIN_585_400.jpg

Roland JOURDAIN

Mikrobiológ a pracovník v klinickom výskume L’Oréal Advanced Research

Za hlavného vinníka vzniku lupín je považovaná kvasinka Malassezia restricta.