OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Previous

ŤAŽKOSTI
S VLASOVOU POKOŽKOU

A ICH RIEŠENIE POMOCOU KOZMETICKÝCH VÝROBKOV

Vlasová pokožka sa stretáva s poruchami a ochoreniami rovnako ako pokožka kdekoľvek na tele. U väčšiny z nich je potrebný dermatologický dohľad a voľba adekvátnych postupov. Podľa pôvodu či postihnutého tkaniva rozlišujeme celú škálu rôznych ťažkostí.
Najčastejšími medicínskymi problémami, s ktorými sa v súvislosti s vlasovou pokožkou stretávame, sú infekcie vlasovej pokožky (bakteriálne, plesňové), zápalové ochorenia (psoriáza, lupus erythematodes), benígne formy rakoviny kože atď. Najčastejším ochorením pokožky hlavy je však bezpochyby psoriáza, ktorú si je možné ľahko spliesť so závažným stavom lupín či seboroickej dermatitídy (rozšírené ochorenie podobné lupinám, ktoré sa objavuje na celej tvári). Psoriáza nie je práve estetickým ochorením (veľké šupiny vo vlasoch, začervenaná vlasová pokožka), navyše ale tiež značne ovplyvňuje kvalitu života pacientov (v USA psoriázou trpí okolo 5 miliónov osôb), pretože spôsobuje neustále svrbenie hlavy.
Na pokožke hlavy zasiahnutej psoriázou sa navyše tiež stretávame s alopéciou (psoriatická alopécia): na postihnutých miestach už nevyrastajú vlasy. Mnoho rodičov sa tiež často stretáva s ďalšími ťažkosťami, kedy je liečba síce úspešná, ale zdĺhavá, a tou sú vši (Pediculosus capitis) na vlasovej pokožke detí. S ohľadom na dané ochorenie vlasovej pokožky sa využívajú rôzne lieky (retinoidy, kortikoidy, ditranol, antimitotiká, psoralény, UVA, antibakteriálne a protiplesňové preparáty), tie však so sebou často nesú vedľajšie účinky (pocity diskomfortu, ťažkosti s úpravou vlasov, zafarbenie pokožky...). Kozmetické prípravky môžu v mnohých aspektoch pomôcť zlepšiť či obnoviť komfort a estetickú stránku takto skúšanej vlasovej pokožky, ku ktorej sú šetrné. A čo je dôležité nezabudnúť, na vlasovej pokožke môže u niektorých citlivých osôb dôjsť pri farbení vlasov k veľmi závažnej alergickej reakcii. Týmto nepríjemnostiam sa môžete vyhnúť, pokiaľ budete dodržiavať inštrukcie uvedené výrobcom.

O kozmetických prípravkoch si môžete zapamätať:

Kozmetické prípravky nie sú určené na liečbu. Môžu však byť cenným pomocníkom na riešenie všetkých vedľajších účinkov vyvolaných medicínskou liečbou. Šampóny, lotiá a masky s označením „šetrné k vlasovej pokožke" sú výbornými spojencami pre narušenú pokožku hlavy.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_57_SCALP_DISEASES_HELP_FROM_COSMETIC_PRODUCTS.jpg