OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Previous

Najčastejšie otázky o vypadávaní vlasov

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_01_Can_hair_loss_be_caused_by_menopause.jpg

DOCHÁDZA K VYPADÁVANIU VLASOV V DÔSLEDKU MENOPAUZY?

ÁNO

Mnoho žien sa v období menopauzy stretáva s celkovým rednutím vlasov (skôr než s výraznými lysinami). Hormonálne zmeny, ku ktorým počas tejto doby dochádza, sú hlavnou príčinou vypadávania vlasov u žien, najmä pokiaľ majú k androgénnej alopécii predispozície. Najväčšou hormonálnou zmenou v menopauze je pokles hladiny estrogénu a progesterónu, vplyvom ktorého si niektoré ženy môžu všimnúť, že ich vlasy slabnú, rednú a pomalšie rastú. Pokles týchto hormónov môže byť tiež spúšťačom zvýšenej produkcie androgénov, predovšetkým testosterónu, a dôvodom stiahnutia vlasových folikulov. Výsledkom je potom vypadávanie vlasov. Androgény však rovnako spôsobujú rast nechcených chĺpkov na tvári.
U žien v menopauze môžu k vypadávaniu vlasov prispievať aj ďalšie faktory ako vysoký podiel stresu, zlá strava, nedostatok pohybu, choroba, nedostatočná hydratácia a problémy so spánkom. Niektoré živiny (najmä vitamíny skupiny B, zinok a omega 3 mastné kyseliny) sú pre hormonálnu rovnováhu a zdravé vlasy celkom zásadné a ich nedostatok môže stáť za vypadávaním vlasov. Doplnky stravy s obsahom živín ako vitamín B7 (alebo biotín) môžu proti vypadávaniu vlasov pomôcť. Lekár si tiež môže vyžiadať rôzne krvné testy, aby vylúčil ďalšie ochorenie, ktoré by mohlo vypadávanie vlasov spôsobovať.

Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582478/

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_02_Can_hair_loss_be_genetic.jpg

MÔŽE BYŤ VYPADÁVANIE VLASOV DANÉ GENETICKY?

ÁNO

Tomuto fenoménu sa hovorí alopécia. Ide o najčastejšiu príčinu vypadávania vlasov u žien aj mužov, hoci sa s týmto problémom častejšie stretávame u mužov. Ako už napovedá sám názov, alopécia je zapríčinená genetickou predispozíciou (častejšie sa objavuje u mužov) a vplyvom mužských hormónov - androgénov.
Vypadávanie vlasov je dedičné, ale niekedy môže preskočiť generáciu.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_03_Can_hair_loss_cause_itchy_scalp.jpg

SPÔSOBUJE VYPADÁVANIE VLASOV SVRBENIE VLASOVEJ POKOŽKY?

NIE

Okrem ojedinelých prípadov vypadávanie vlasov svrbenie vlasovej pokožky nespôsobuje. Je to vlastne presne naopak: výrazné svrbenie spojené s určitými ochoreniami vlasovej pokožky ako psoriáza, pleseň či seboroická dermatitída môže byť príčinou vypadávania vlasov. Väčšina týchto patológií ovplyvňuje štruktúru, a teda aj odolnosť, vlasových folikulov - vlas je tak oslabený a ľahšie sa láme. Pocit svrbenia, ktorý často vedie k agresívnemu škrabaniu, môže byť dôvodom vypadávania vlasov a na niektorých miestach môže vypadávanie vlasov urýchliť. Dobrá správa je, že vo väčšine prípadov vlasy opäť dorastú hneď, ako sa vlasová pokožka vylieči.

MÔŽE BYŤ VYPADÁVANIE VLASOV ZAPRÍČINENÉ HORMÓNMI?

ÁNO

Vedecky povedané, nevratná strata vlasov býva označovaná termínom androgénna alopécia. Ide o najčastejší typ vypadávania vlasov, postihuje 70 % mužov a 40 % žien. Ako už naznačuje samotný názov, toto vypadávanie vlasov súvisí s mužskými hormónmi označovanými ako „androgény“. Androgény sa vyskytujú aj u žien, ale v podstatne menšom množstve.
Androgénna alopécia sa môže zhoršiť v období menopauzy, pretože súvisí s prebiehajúcimi hormonálnymi zmenami. Dôvodom vypadávania vlasov je aj hormonálna antikoncepcia a obdobie po pôrode. Tieto príčiny sú však u žien väčšinou dočasné a vratné.

MÔŽE BYŤ VYPADÁVANIE VLASOV DOČASNÉ?

ÁNO

Termínom telogénne eflúvium sa označuje náhle, často hojné difúzne vypadávanie vlasov. V tomto prípade sa výpadok vlasov v telogénnej fáze zvyšuje o 30 % či viac a väčšinou k nemu dochádza po 3 mesiacoch od spúšťača. Bežné spúšťače telogénneho eflúvia sú trauma, stres, stresujúce alebo významné udalosti v živote (strata milovanej osoby), značný úbytok na váhe, extrémne diéty, pôrod, okolité faktory ako sezónne výkyvy či expozícia znečisteniu, nutričný nedostatok, poruchy endokrinného systému, závažné kožné ochorenie pokožky hlavy a vypadávanie vlasov v dôsledku liekov.
Telogénne eflúvium nie je dedičné, môže postihovať osoby rôznych vekových skupín, a to mužov aj ženy. Diagnóza je zvyčajne stanovená podľa vzniku a histórie vypadávania vlasov, trichogram následne môže pomôcť potvrdiť podozrenie. Biopsia vlasovej pokožky je potrebná len zriedka.
Tento typ vypadávania vlasov je dočasný, čo znamená, že vlasy začnú opätovne rásť v rámci prirodzeného cyklu, hneď ako dôjde k vyriešeniu alebo odozneniu príčiny.

SPÔSOBUJÚ VYPADÁVANIE VLASOV POKRÝVKY HLAVY?

NIE

Navzdory všeobecnému presvedčeniu nie je nosenie pokrývky hlavy príčinou vypadávania vlasov. Klobúky síce vlasy na niektorých miestach spľasnú, ale tlak väčšinou nie je taký veľký, aby narušil vlasové folikuly. Všetci strácame v priemere 50 až 100 vlasov denne, je teda úplne normálne, keď v klobúku na konci dňa objavíte pár vlasov. Pokrývka hlavy môže však zapríčiniť infekcie vlasovej pokožky či jej podráždenie, pokiaľ j neumývate, a to potom môže byť príčinou vypadávania vlasov.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_07_MY_FATHER_IS_BALD_WILL_I_BE_SO.jpg

MÔJ OTEC JE PLEŠATÝ, BUDEM PLEŠATÝ AJ JA?

ÁNO/NIE

Androgénna alopécia je výsledkom spojenia dvoch faktorov:
Zvýšeného pôsobenia mužských hormónov (androgénov) pri korienkoch vlasov a dedičnej predispozície.
Dedičnosť v prípade alopécie zohráva zásadnú úlohu, ale nie je absolútna.
Preto týmto nebývajú postihnutí všetci členovia rodiny rovnako. Pokiaľ je plešatý váš otec, je šanca, že vy by ste... nemuseli.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_08_DOES_BALDNESS_STRIKE_ONLY_MEN.jpg

POSTIHUJE PLEŠATOSŤ IBA MUŽOV?

NIE

Vypadávaním vlasov môžu trpieť muži aj ženy.​
Výsledok: rôzny stupeň bez vlasov. Muži a ženy nebývajú vypadávaním vlasov v dôsledku androgénnej poruchy zasiahnutí rovnako. Vzhľadom k tomu, že androgénna alopécia je výsledkom zvýšeného pôsobenia androgénov na vlasový korienok, často v kombinácii s genetickými predispozíciami, majú k tejto poruche väčší sklon muži.
Androgénna alopécia sa u mužov aj žien tiež rôzne vyvíja.
Finálne štádium u mužov môže vyzerať ako strata vlasov na hlave s výnimkou temena a v oblasti okolo krku a spánkov. Strata vlasov u žien býva difúzna, obmedzuje sa skôr na vrchnú časť hlavy a má rôzne závažné podoby.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_09_HAVING_A_HAIR_CUT_FORTIFIES_HAIR.jpg

POSILNÍ VLASY, KEĎ SA NECHÁM OSTRIHAŤ?

NIE

To je mýtus. Vlas je zložený z korienka a stvolu. Korienok je zakotvený v dermis vlasovej pokožky, ktorá je takou továrňou pre vznik vlasov. Stvol (viditeľná časť) je tvorený odumretými bunkami. To, čomu hovoríme vlas, je vlastne mŕtva štruktúra. Strih tak nemá na vznik, rast a vývoj vlasov žiadny vplyv.