OK

OK Cancel


Ďakujeme

Zavrieť

Previous

ČO JE MIKROBIÓM VLASOVEJ POKOŽKY?

Čo presne je mikrobióm vlasovej pokožky?

R.J.: Mikrobióm je neviditeľný ekosystém mikroorganizmov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou povrchu pokožky hlavy. Je tvorený predovšetkým baktériami (najmä druhmi Staphylococcus epidermidis a Propionibacterium acnes, teraz známym ako Cutibacterium acnes) a kvasinkami (tu silne dominuje Malassezia restricta).
Na cm2 sú tu milióny týchto mikroorganizmov! Ako v prípade každého ekosystému žijú tieto mikroorganizmy zvyčajne v rovnováhe s vlasovou pokožkou, ktorá im poskytuje dôležité živiny, predovšetkým prostredníctvom potu a kožného mazu.

Rovnako ako v prípade pokožky tela a tváre je úlohou mikrobiómu chrániť vlasovú pokožku pred patogénnymi mikroorganitmami. Mikrobióm vlasovej pokožky je u každého človeka individuálny, mení sa v závislosti od ročného obdobia aj počas dňa - napríklad keď si umyjete vlasy.

Čím sa mikrobióm vlasovej pokožky odlišuje od mikrobiómu pokožky tela?

R.J.: Populácia baktérií a kvasiniek na povrchu pokožky tela sa líši od tých žijúcich na vlasovej pokožke. Líši sa tiež podľa toho, ktorú časť tela obývajú - dokážu sa totiž dokonale prispôsobiť prostrediu. Baktérie v podpazuší, teda v oblasti, kde sa veľa potíme, nie sú rovnaké ako tie na predlaktí.

Mikrobióm vlasovej pokožky sa v zásade podobá mikrobiómu pokožky na čele, v oboch zónach totiž dochádza k podobnému vylučovaniu potu a séba. Na pokožke hlavy sú však navyše vlasy, preto je sama o sebe unikátna.

Aké sú najnovšie objavy súvisiace s mikrobiómom vlasovej pokožky?

R.J.: Výskum spoločnosti L´Oréal najskôr presne identifikoval hlavné kolónie kvasiniek a baktérií na pokožke hlavy (1), a potom nám umožnil určiť ďalšie potenciálne funkcie tohto mikrobiómu. Nedávno sme zistili, že baktéria Cutibacterium acnes by v podstate mohla byť pre vlasovú pokožku zdrojom vitamínov a esenciálnych aminokyselín, rovnako ako niektoré baktérie pre tráviaci systém (2).

Ďalším dôležitým prelomom je to, že sa nám podarilo sekvenovať kompletný genóm kvasinky Malassezia restricta (3). Vďaka tomu pre nás bude teraz ľahšie kvasinku, o ktorej podiele na vzniku lupín už vieme, preštudovať.

HUB_CONTENT_DHSC_EXPERT_02_ROLAND_JOURDAIN_585_400.jpg

Roland JOURDAIN

Mikrobiológ a pracovník v klinickom výskume L’Oréal Advanced Research

Mikrobióm je neviditeľný ekosystém mikroorganizmov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou povrchu pokožky hlavy.